DSCN6171

”Olen 11-vuotiaaksi kokenut paljon mitä moni aikuinenkaan ei ole kokenut”, sanoo Ville.

Ihan sydäntä raastaa mitä kaikkea Ville on joutunut jo kokemaan; läheisten sairautta, kuolemaa, menettämisen pelkoa ja monta kovaa juttua. En kirjoita tässä blogissa näistä enempää, mutta ihmettelen miten monta vaikeaa asiaa nuori mies on joutunut jo kokemaan.

Haastattelin Villeä ja kysyin miten hän määrittelisi sankarin. Ei tullut heti mieleen, mutta kun kysyin kuka tuntemasi henkilö on sinun sankarisi, Ville mietti hetken ja sanoi itse olevansa sankari. Ja niin Ville onkin. Jo 4-vuotiaana ja senkin jälkeen Ville on huomannut roskiksen palavan ja liekkien jo loimuavan. Toinen näistä oli autokatoksessa talojen alla, josta olisi voinut lähteä vaarallinen palo leviämään. Ville ei juossut pakoon vaan juoksi hakemaan apua, jotta joku pystyi soittamaan palokunnan paikalle ja ennen palokunnan tuloa, sai toimintaohjeita. Ville palkittiin palokunnan toimesta ansiomerkillä.

Vuosi 2012 oli erityisen raskas. Äiti ja isä erosivat, mummi ja ukki kuolivat. Oli muutto uuteen kotiin ja piti vielä pelätä mahdollista maailmanloppua, josta silloin paljon puhuttiin vedoten Mayojen kalentereihin. 9-vuotiaalle pojalle tässä oli paljon murhetta, epävarmuutta ja pelkoa. Oli myös huoli velipuolen terveydestä; ehtiikö hän saada ajoissa elinsiirron.

Kyselin muita sankareita Villen elämässä. Aluksi ei tullut ketään mieleen, mutta jos sai ottaa perheenjäsenen mukaan, Ville mainitsi isän. Isä oli sankari ajaessaan itsensä toistakymmentä kilometriä sairaalaan tultuaan puukotetuksi parin sentin päähän sydämestään. Isät pystyvät uskomattomiin sankaritekoihin. Onneksi vielä isä selviytyi tästä hengissä.

Monesta pelottavasta asiasta huolimatta Ville on toimelias nuori mies. Harrastemessuilla hän ihastui Vapaa Palokuntalaisten toimintaan ja halusi tietää, minkä ikäisenä pääsee toimintaan mukaan. 10-vuotiaana, vuoden odotettuaan; Ville lähti mukaan VPK:n Junnujen toimintaan, jotta oppisi ensiapua ja voisi paremmin auttaa ihmisiä, joilla on hätä. Tänä vuonna Ville valittiin Vuoden Junnu- palkinnon saajaksi mm. sitoutumisestaan ja toisten auttamisesta.

Ville osaa nauttia pienistäkin asioista. Hän esim. ihmettelee että ihmiset valittavat rahapulaa; ”Mieti, viidellä sentilläkin saa karkkia !” Villellä on myös omia haaveita. Hän on tienannut jo itsekin rahaa ja kekseliäänä nuorena hänen halutessaan synttärilahjaksi polkupyörän, Ville sai kaverit tsemppiin ja synttärirahoilla sai ostetuksi pyörän.

Asiat voivat toteutua kun on mielenkiintoa, sanoo Ville. Yksi näistä hänellä oli oma trumpetti. Ville meni oma-aloitteisesti nettiin etsimään trumpettien hintoja ja ihmeen kaupalla sellaisen saikin. Moni taho on yllättänyt Villen tänä vuonna ja oma huone, oma trumpetti ja ensimmäinen matka lentokoneella ovat toteutuneet.

Villen teemoihin kuuluu aitona oleminen. Oikeudenmukaisuus ja rehellisyys ovat aina myös tärkeitä. Voisimmeko me aikuisena muistaa myös tämän?

Onko sinulla vastoinkäymisiä? Miten voisit käyttää niitä voimavaroina ja löytää kenties tapoja auttaa muita, löytää jotain merkityksellistä elämään ja hankkia turvaverkko ympärilleen.

Meillä kaikilla on joskus vaikeaa. Annatko periksi? Luovutatko? Vai uskotko, että elämä kantaa ja valoisia ja iloisia asioita vielä tulee eteen?

 

Tsemppiä Ville – ja kaikki muutkin ! Toivoa on – elämää on ! Ole oman elämäsi sankari.

 

 

Pin It on Pinterest