WP_20140618_027

Miltä sinusta tuntuu, kun saat kiitosta ja kannustusta? Saatko sitä tarpeeksi? Annatko sitä tarpeeksi? Antaessaan saa.

Sanoilla on valtava voima. Muistat varmaan kommentteja, joita sait jo lapsena, kotona tai koulussa – negatiivisia tai positiivisia kommentteja.

Lapsena olin hiljainen ja ujo ja tätä myös ympäristö vahvisti sanoessaan toisille että tällainen olen. Kärsin itse ujoudestani ja olisin halunnut olla ulospäin suuntautunut ja häpesin ikuista punastumistani. Sain etuoikeuden opiskella kuusi vuotta Kanadassa ja USA:ssa, joissa sain toisenlaista kannustusta ja rohkenin enemmän olemaan oma itseni. Joidenkin henkilöiden kannustuksesta aloin hitaasti muuttua sellaiseksi, jollainen halusinkin olla ja uskaltauduin yhä enemmän ulos kuorestani.

Olin myös jossain vaiheessa erittäin nolo omasta sivuprofiilistani nenineni. Joskus ehkä parikymppisenä olin risteilyllä laivalla ja joku selvästi alkoholin vaikutuksen alla oleva mies kehui sivuprofiiliani. Ajatella, ei ole aina väliä kuka sanoo jotain positiivista, mikä vaikutus sillä voi olla elämässäsi.

Olen halunnut itse huomioida ihmisiä hyvistä asioista; jostain henkilökohtaisesta tai esimerkiksi hyvästä asiakaspalvelusta. Ei ole kovinkaan paljon hyödyllistä puhua kauniisti hautajaisissa vasta (toki kuulijoita kohtaan on), mutta eikö ole parempi kuulla kiitosta ja kannustusta jo eläessään.

Aikoinaan työpaikassani työterveyslääkäri kannusti minua hankkimaan lapsia tai hankkimaan haastavamman työn. Toteutin nämä molemmat. Usean vuoden jälkeen päätin etsiä hänet käsiin googlen kautta ja löysinkin. Kirjoitin hänelle sähköpostia kiitokseksi odottamatta minkäänlaista vastausta. Kului ehkä 5 minuuttia kun tämä lääkäri soitti ja juttelimme ainakin puoli tuntia. Hän kysyi lupaa lähettää postini edelleen kollegoilleen, sillä lääkärit eivät yleensä saa positiivista palautetta. Mielestäni pienellä asialla oli suuri vaikutus kiitoksen saaneen henkilöön.

Joskus olen vienyt kukkia tai kortteja henkilölle tai yrityksille kiitokseksi hyvästä palvelusta tai muusta huomioimisesta. Olen huomannut, että ihmiset pitävät näistä kiinni kuin janoiset vesipullosta. Sitä paitsi palvelu näissä paikoissa on parantunut entisestään. Sitä paitsi itsellekin tulee hyvä olo kun on voinut saada toisen tuntemaan itsensä merkityksekkääksi. Eikö ihmiset tule sellaisiksi, jollaisiksi heidät ”leimataan” – sekä hyvässä että pahassa?

Omassa työssäni ilmapiiri on todella kannustava ja kiitosta osoittava; tämä saa minut tekemään asioita entistä paremmin.

Millaisessa ilmapiirissä sinä haluat elää? Kylvä sitä päivittäin. Mitä kylvät, sitä myös niität.

Kiitos SINULLE kun luit tähän asti. Tehdään yhdessä ympäristöstämme positiivisempi paikka ! Jaa tämä sinulle tärkeän ihmisen kanssa !

Pin It on Pinterest