happy girl

Wau mikä vuosi! En olisi ikinä uskonut! – Sanotko nämä sanat itsellesi vuoden kuluttua ? Mitä jos sanoisitkin? Miten se voisi olla mahdollista?

Oletko innostunut elämästäsi? Heräätkö aamulla innoissasi odottaen mitä voit tänään saada aikaan? Mitä voit tehdä päästäksesi lähemmäs unelmiasi? Oletko innostunut tapaamaan uusia ihmisiä ja mitä voit heiltä oppia, mitä voit heille antaa; kenties hänen unelmansa takaisin?

Vai vaivutko epätoivoon kun herätyskello soi aamuisin kukonlaulun aikaan ja haluaisit vaipua syvemmälle peittojen sisään tuskaisena uudesta päivästä, aamuruuhkista, tylsästä työstä ja mikään ei tunnu kiinnostavan tai mihinkään kiinnostavaan ei ole aikaa, rahaa tai voimavaroja ?

Monet tekevät Uuden Vuoden lupauksia, mutta yhä useammat ovat huomanneet, että ne innostavat hetken, mutta pian ollaan taas vanhoissa tavoissa, eikä mikään ole muuttunut.

Vuoden vaihteessa menestyvät ihmiset ovat tehneet tavoitteet valmiiksi ja lähtevät sitten täysillä toimimaan niiden toteuttamiseksi? Minkälaiset ihmiset tekevät tavoitteita? – mm. urheilijat ja yritysten johtajat . Ole itse oman elämäsi toimitusjohtaja ja ota osaa omaan elämääsi, älä seuraa sitä penkkiurheilijana jos haluat jotain muutosta. Elämästä tulee paljon mielenkiintoisempaa ja innostavampaa. Kun lähdemme matkalle, usein suunnittelemme etukäteen mitä haluamme nähdä ja kokea, lataamme karttoja ja teemme päätöksiä. Samaa voimme tehdä elämällemme. Nyt on sen aika.

Entäpä jos tälle tulevalle vuodelle asettaisitkin tavoitteita, vaikka vain yhdenkin? Entäpä jos saavuttaisit sen? Miltä sinusta sitten tuntuisi? Kuvittele itsesi vuoden päähän kun olet nyt selkeyttänyt tavoitteesi; miltä tuntuisi kun olisikin pystynyt vaikuttamaan omaan elämäänsä?

Saavutat melkein minkä tahansa tavoitteen jos tavoitteesi on tarpeeksi selvä ja olet tarpeeksi sinnikäs. Tavoitteiden saavuttamisen prosessi on melkein automaattinen- useimmille suurin ongelma on tavoitteiden asettaminen. Monet myös sanovat ettei heillä ole tavoitteita. Tavoitteita kuitenkin ovat esimerkiksi laskujen maksaminen, selviytyminen ja elannon hankkiminen – mutta ovatko nämä tavoitteet innostavia ja energiaa antavia? Nämä ovat hyviä tavoitteita jos ne muuten aiheuttavat stressiä, ja vapauttavat paljon intoa jos vuoden kuluttua esimerkiksi talousasiat eivät enää stressaisi. Monet haaveilevat mm. matkustamisesta, painon pudottamisesta, lisäenergiasta ja merkityksellisemmästä elämästä. Miltä nämä esimerkit sinulle näyttäisivät jos saisit itse vaikuttaa niihin? Mitä yksityiskohtaisemmin suunnittelet tavoitteesi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saavutat sen.

Free will word cloud with abstract background

Mieti, mikä yksittäinen asia toisi elämääsi enemmän tasapainoa ja mielenrauhaa jos saavuttaisit sen vuoden sisällä? Usein uuden tavoitteen saavuttaminen vaatii joko aikaa tai rahaa, mutta aina myös muutoksia tapoihin. Kaikkiin näihin löytyy keinoja jos vain riittävästi haluaa. Jos vuoden kuluttua jokin asia elämässäsi olisi toisin, mikä se olisi? Miten se vaikuttaisi elämääsi? Liittyykö se fyysiseen kuntoosi, taloudelliseen tilanteesi, ihmissuhteiden parantamiseen, jonkin haaveen saavuttamiseen, uuden taidon oppimiseen tai kenties merkityksellisemmän työn löytämiseen?

On helppo kulkea samaa rataa mukavuusalueella samoin kuin ennenkin. Kuitenkin kasvu ja kehittyminen ja jonkin uuden luominen vaatii muutosta. Jos asettaa tavoitteita, saattaa joutua ajattelemaan enemmän, tekemään enemmän ja jopa uhrautumaan joissain asioissa. Mutta omat tavoitteesi on Sinun tavoitteitasi, mitä itse haluat. Suurin osa meistä haluaa jotain muutosta; lottoamme, haaveilemme, kadehdimme, valitamme, mutta emme ole valmiita tekemään sen eteen mitään.

Mitä jos alkava vuosi olisikin erilainen ? Et tekisikään Uuden Vuoden lupauksia vaan sitoutumista omaan tavoitteeseesi ! On yllättävää, että tavoitteiden asettaminen voi monen mielestä olla hankalaa, emme oikeastaan tiedä mitä tahdomme. Anna kuitenkin mielikuvituksesi lentää. Älä mieti heti onko joku mahdollista tai miten saavuttaisit tavoitteesi. Ota hetki aikaa omille unelmillesi. Tavoitteet ovat mahtava voima sisälläsi ja kun olet kirjoittanut ja kuvittanut tavoitteesi (esim Goal Mapping :in avulla – oma suosikkini) tuntuu, että ihmeitä alkaa tapahtumaan ja tulevaisuutesi alkaa vetämään sinua puoleensa magneetin tavoin.

Tee tavoitteesi oman arvomaailmasi mukaisiksi. Ole oma itsesi, mieti mitä juuri sinä haluat, ei sitä mitä luulet että muut sinusta odottavat. Sinä elät kuitenkin omaa elämääsi ja elät omien päätöstesi seuraukset.

Mitä jos vuoden kuluttua asiat ovatkin samalla tavalla kuin nyt ? Mitä jos edelleen stressaat samoista asioista kuin nyt? Olisiko vuoden kuluttua elämässäsi lisää selityksiä ja tekosyitä? Mitä jos ottaisitkin itseäsi niskasta kiinni ja purnaamisen sijasta tekisitkin tavoitteestasi totta ! Miltä sinusta tuntuisi vuoden kuluttua? Mitä tavoitteen saavuttaminen sinulle merkitsisi? Olisitko onnellisempi? Millaisia tunteita olisit muissa herättänyt? Olisitko esimerkkinä elämänilosta, rohkeudesta, tunteiden kokemisesta ja parhaansa tekemisestä?

Jos oikeasti haluat muutosta, tee seuraava kotitehtävä:

  1. Kirjoita ylös mikä on tavoitteesi (tee aarrekartta tai käytä Goal Mapping – menetelmää)
  2. Kirjoita 10 syytä miksi ehdottomasti haluat saavuttaa tavoitteen
  3. Kirjoita 10 syytä miksi tällä kertaa pystyt saavuttamaan nämä tavoitteet
  4. Mieti millä tavalla sinun tulee muuttaa arkeasi, jotta pystyt toimimaan tavoitteesi eteen.
  5. Millainen ihminen sinun tulee olla, jotta voisit saavuttaa tavoitteesi/välitavoitteesi joka kuukausi.
  6. Mitkä olisivat ne syyt/tekosyyt, miksi et olisikaan päässyt tavoitteeseesi kuukauden lopulla?
  7. Mitä sinun tulee tehdä, jotta näin ei kävisi ?
  8. Miten aiot palkita itseäsi kun pääset tavoitteeseesi ?                     (Nämä kotitehtävät käännöksiä Jim Rohnin materiaaleista)

Onnistumista vahvistaa suuresti omien tavoitteiden kertaaminen päivittäin; aamuin ja illoin. Jos on piirtänyt itselleen tavoitteet esim Goal Mappingin avulla, jo kuvat itsessään innostavat sinua kohti omia tavoitteitasi kyseisenä päivänä. Voit pitää myös viikoittaista kirjaa onnistumisistasi; kirjaa kuinka monena päivänä noudatit uutta tapaasi; ruokailla, liikkua, rentoutua, opiskella jotain uutta, säästää, huomioida muita ihmisiä…

Voit myös pitää aamulla hiljentymishetken, jolloin voit esimerkiksi kirjata aina uuden lauseen, joka vahvistaa onnistumistasi. Näitä lauseita voi lukea itselleen joka aamu ja samalla saa tunteen, että pystyy tähän ja fokus pysyy omissa tavoitteissa. On niin helppoa mennä arjen mukana ja joutua ”tuuliajolle” omien tavoitteiden suhteen. Voit tehdä itsellesi voimalauseen vuodeksi 2016; esim ”Sitoudun omaan hyvinvointiini 2016” Tällainen lause auttaa sinua muistamaan päätavoitteesi.

Haasta mukaan myös ystäväsi johonkin uuteen tavoitteeseen. On paljon helpompaa opetella uusia tapoja kun on ”tilivelvollinen” jollekin toiselle. Voi pyytää apua, rohkaisua, kannustusta ja yhdessä on mukavampaakin.

Jos tavoite on sinulle elintärkeä, teet mitä vain saavuttaaksesi sen.

Kun kirjoitat ja piirrät tavoitteesi ja fokusoit niihin päivittäin, ihmeitä alkaa tapahtumaan ja usein uudet tavat heijastuvat muihinkin elämän alueisiin positiivisesti.

Mitä olet saavuttanut vuoden kuluttua? Miltä sinusta silloin tuntuu?

Ota se tunne mukaasi päivittäin ja ala kulkemaan kohti uutta suuntaa ja seuraavana vuonna voit tehdä jälleen uusia tavoitteita, sillä tiedät, että pystyt siihen jälleen !

Onnellista Uutta Vuotta 2016 !

 

”Voittaja näkee mahdollisuuksia kaikissa ongelmissa.                               Häviäjä näkee ongelmia kaikissa mahdollisuuksissa. ”

Pin It on Pinterest